Egen tann istedenfor implantat

Egen tann istedenfor implantat

Har du en tann som er knekt eller har råtnet til roten? Kan være at tannlegen din forteller deg at tannen må fjernes og da må du få erstatning som tannimplantat. Grunnen til dette kan være fordi tanna er så redusert i høyde at det ikke er mulig å reparere kronen på tanna fordi det ikke er nok grep rundt tanna. Mange av disse tennene har en god rot som er intakt. I slike tilfeller kan tannen ekstruderes ut av kjeven (dras noe ut av kjevekammen). På denne måten får man tanna lenger ut av kjeven og tannkjøtt nok til å ha nok grep rundt tanna. Når det er gjort skal det være mulig å fremstille en krone som kan settes over tanna.

Ekstrusjon av av en nedbrutt tann er en form for ortodontisk behandling som veldig få tannleger vet om og kan utføre. Dette bildet hvordan en slik behandling kan utføres:

Ekstrusjon av enrotet tann

 

Her kan man se at tanna i overkjeven er svært redusert. Tannlegen har limt en “knagg” oppå tanna. Knaggen har en løkke der tannlegen drar en strikk gjennom. Endene av strikken monteres på 2 sider av motstående tann i underkjeven. Dette oppsettet gjør at hver gang pasienten åpner munnen drar strikken i den reduserte tanna. Over lengre tid med dette oppsettet vil tanna komme lenger ut av plassen sin (ekstrusjon). For at dette skal skje så raskt som mulig må tannlegen svekke forbindelsen mellom tanna og tannkjøttet rundt med jevne intervaller (1 gang i uken). Resten er opp til pasienten som skal tøye kjeven med jevne mellomrom i 4 uker.

Med denne teknikken kan man beholde svært reduserte tenner og sette en krone på dem. I røntgen bildet øverst i denne artikkelen kan man se en liten skygge under tuppen av roten. Dette er når tanna er blitt dratt ut av sin plass med ca 1mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.